Magyarország nyitólapja
nyitólapomnak
kedvenceimhez
Az oldal ismertetése
Nemzetközi Gyermeknap - eredete, története képes leírás - Gyermeknapi programok, tippek, ötletek egy helyen.tlap.hu
részletek »

Nemzetközi Gyermeknap - eredete, története - Gyermeknapi programok, tippek, ötletek egy helyen.tlap.hu

Képes leírás

Itt vagy: gyermeknap-gyerek.tlap.hu » Nemzetközi Gyermeknap - eredete, története
Keresés
Találatok száma - 5 db
A várva várt nap

A várva várt nap

Emlékszem mennyire szerettük a húgommal a Gyereknapot. Amikor a gyerekeim várják, újra átélem velük ezt az izgalmat! Két héttel előtte már számoljuk, hogy mennyit kell még aludni május utolsó vasárnapjáig. De nézzük meg, hogy honnan is indul ez az ünnep, mikor is alakult ki?

Középpontban a gyerekek

Középpontban a gyerekek

A magyar gyermeknap egyedülálló. Abban legalábbis mindenképp, hogy május utolsó vasárnapján tarjuk, amely idén a hónap utolsó napjával is egybe esik. Másutt más időpontokban és más-más okból tartanak gyereknapot, ám abban mindenütt megegyezik az ünnep, hogy ilyenkor még inkább középpontba kerülnek a gyerekek, akikre - ha lehet - még nagyobb figyelmet fordítanak a szüleik és programokkal, ajándékokkal kedveskednek nekik.

Magyar eredetű ünnep

Magyar eredetű ünnep

A Gyermekvédő Liga 1906-ban rendezte meg első gyermeknapját Budapesten, s ez több évtizedig tartó hagyományt indított el. Az eseménynek ekkor még nem alakult ki évenként ismétlődő időpontja. Leggyakrabban májusban rendezték meg, de akadt példa áprilisi és júniusi időpontra is.

Mikortól ünneplik Magyarországon a gyereknapot?

Mikortól ünneplik Magyarországon a gyereknapot?

Magyarországon mai formájában - május utolsó vasárnapján - 1950 óta ünneplik a Gyermeknapot, de a hagyomány ennél is régebbi, 1931-ben kezdődött, és akkoriban egy egész héten át tartott a legkisebbek fesztiválja! Nemzetközi Gyermeknapot világszerte tartanak, bár a legtöbb országban június 1-én köszöntik az apróságokat (ezt a dátumot 1925-ben, a genfi Gyermekjóléti Konferencián jelölték ki).

Nemzetközi gyereknap

Nemzetközi gyereknap

A Gyereknap, a világ több országában megtartott nemzetközi ünnepe. Hasonló indíttatású rendezvény létezett már a Monarchia idején is. 1906-ban rendezte meg első Gyereknapját az Országos Gyermekvédő Liga, és ezzel a II. világháborúig tartó évtizedes hagyományt teremtett.

Tuti menü